Tuesday, October 12, 2010

Beberapa doktor haiwan mendapatkan pink slip bukan tickertape

Tahun lalu Mike Vahey kembali dari pendaftaran empat tahun, termasuk tugas di Iraq dan Kuwait, di mana dia adalah seorang sarjan pada pasukan Tentera Darat menyelam menyemak port untuk bom. Ketika ia kembali ke rumah, beliau berharap pekerjaannya sebagai seorang jurutera di sebuah kilang General Motors di Newport, Del, akan menunggunya.
"Wasn'ta Ada keraguan dalam fikiran saya bahawa pekerjaan saya akan berada di sana ketika aku kembali," kata Vahey, 40, yang telah bekerja untuk GM sejak tahun 1997, terakhir sebagai jurutera pelancaran berkualiti. "Saya tidak memberi banyak pemikiran untuk itu. Saya merasa dilindungi dan tidak ada yang perlu dikhawatirkan. "
Malangnya, bukannya tickertape untuk melayani negaranya Vahey mendapat slip merah muda. Segera setelah ia kembali, kilang tempat dia bekerja itu tertutup, meninggalkan Vahey dan beratus-ratus pekerja otomotif awam yang lain pengangguran.

Hal ini mungkin terdengar seperti cerita lain PHK sedih, tapi tidak. Ketika datang ke kembali veteran, ada undang-undang persekutuan yang memerlukan majikan untuk bekerja tambahan untuk memastikan bahawa pekerja yang mengambil cuti untuk membuat pengorbanan tertinggi akan memiliki pekerjaan menunggu mereka ketika mereka selesai.
Walaupun undang-undang yang melindungi doktor haiwan, perang berpanjangan di Afghanistan dan Iraq dan ekonomi berjuang telah menyertai untuk mencipta situasi sulit untuk kembali tentera ketika datang ke reemployment awam.
"Hari ini sukar untuk kembali doktor haiwan untuk mendapatkan pekerjaan mereka kembali," kata Kapten Samuel Wright, pengarah Perkhidmatan Undang-undang Ahli Pusat Persatuan Pegawai Reserve, dan juga salah satu penulis yang membantu menulis sepotong kunci dari undang-undang perburuhan veteran disebut berseragam Perkhidmatan Pekerjaan dan Reemployment Rights Act tahun 1994, dikenali di USERRA.
Undang-undang, yang telah ada dalam beberapa bentuk sejak tahun 1940-an, digantikan oleh Undang-undang USERRA pada tahun 1994 dan pada dasarnya melindungi pekerjaan dan faedah daripada doktor haiwan, dan juga National Guard dan anggota Cadangan.

Mereka perlindungan semakin sukar untuk memastikan dalam ekonomi bermasalah, Wright berkata, menambah bahawa, "majikan cuba menggagalkan undang-undang, atau bodoh itu."
Lebih parah, dia melanjutkan, adalah syarikat yang menggaji doktor haiwan (orang-orang di Garda Nasional dan cadangan khususnya). Mereka mengalami kesulitan mengatasi penyebaran banyak dan berpanjangan yang tidak masalah sebelum 11 September 2001.
"Beberapa orang di jaga dan cadangan telah dipanggil empat atau lima kali," jelasnya. "Para pengusaha mencari cara untuk keluar dari bawah undang-undang ini."
Memang, jumlah aduan dan pertanyaan dengan kembali tentera yang berkaitan dengan undang-undang pekerjaan veteran terus meningkat.
Pekan lalu, Jabatan Tenaga Kerja, yang mengurus USERRA, melaporkan bahawa aduan oleh para veteran meningkat sebanyak 3 peratus menjadi 1.431 pada tahun fiskal 2009, dan mereka telah terus meningkat, meningkat 25 peratus sejak tahun 2005.

Juga, Support Majikan Pengawal dan Cadangan, atau ESGR, sebuah lembaga yang berada di bawah Kementerian Pertahanan dan merupakan penghubung antara ahli perkhidmatan dan pengusaha awam, telah melihat lonjakan tahun ini dalam jumlah bertanya agen mendapatkan.
ESGR juga berfungsi sebagai mediator antara pengusaha dan doktor haiwan jika ada masalah mengenai USERRA, dan kes-kes juga diharapkan untuk melompat tahun fiskal ini untuk sedikit lebih dari 3.000, naik dari 2.475 pada tahun sebelumnya, katanya.
Namun, "yang mungkin tidak cerita buruk," dia memberi amaran. Badan itu, katanya, telah meningkatkan liputan perkhidmatan kepada para ahli dan usahawan dalam beberapa tahun terakhir dan beberapa yang boleh mendorong kenaikan inquirers. Tapi, dia mengakui, kenaikan redeployments dan ekonomi juga boleh menyumbang untuk meningkatkan.
Sebahagian besar pengusaha di Amerika Syarikat, katanya, melakukan pekerjaan yang besar-ulang menggunakan semula cadangan, yang kini terdiri daripada 50 peratus daripada keseluruhan angkatan tentera. Hampir 55.000 majikan, dia menunjukkan, pada tahun 2009 menandatangani surat pernyataan bahawa mereka akan menyokong kembali veteran. Sekitar 193.000 pengusaha AS saat ini mempunyai ahli sandaran yang.
"Usahawan Amerika tetap patriotik dan tetap sangat menyokong," tegasnya.
Salah satu contoh sokongan tersebut adalah pengalaman Jim D'Alessio, sebuah cadangan yang yang bekerja untuk CDW, penyelesaian teknologi syarikat yang berpusat di Vernon Hills, Il., Yang mempunyai lebih daripada 6,000 pekerja.
D'Alessio, 33, bekerja di luar Shelton, Conn, pejabat syarikat sebagai pengurus akaun dan telah di sandaran selama lapan tahun. Ia disewa oleh CDW pada tahun 2008 dan sepuluh bulan kemudian dikerahkan ke Iraq sebagai seorang kopral dalam bidang logistik dan pengangkutan, kembali ke Amerika Syarikat pada Mei tahun ini.

"Ketika saya pertama kali punya berita penyebaran saya sangat gugup dan ragu-ragu tentang seminggu untuk memberitahu majikan saya," katanya. "Saya tahu orang-orang yang tidak mempunyai pekerjaan untuk kembali ke selepas penyebaran mereka."
Tapi, tegasnya, selepas bercakap dengan pengurus dan jabatan sumber manusia dia merasa "100 peratus yakin" dia tidak akan kehilangan pekerjaannya. Bahkan, ketika dia berada di Iraq selama Natal 2009, CEO syarikat, John A. Edwardson, menghantar e turun syarikat-mel mengatakan pekerja untuk menjaga D'Alessio dalam fikiran mereka.
"Aku harus mendapatkan lebih dari 600 e-mel dari orang di seluruh syarikat," katanya.
CEO juga mengirimnya e-mail personal mengatakan ia akan mengambil dia dan isterinya keluar ke restoran pilihan mereka ketika ia kembali dari deployment nya.
Pada bulan Ogos, Edwardson terbang ke Connecticut dari Chicago dan mengambil D'Alessio, isterinya dan beberapa rakan kerja untuk Carmen Anthony Steakhouse di New Haven, Conn

Peralihan kembali bekerja itu mudah, katanya, kerana rakan-nya membantu dia keluar dan syarikat itu begitu menyokong.
Namun, dia menekankan, "Pengalaman saya sayangnya atipikal." Dia berkata dia melihat banyak contoh doktor haiwan sesama di syarikat lain yang tidak dapat datang kembali ke pekerjaan yang mereka tinggalkan, atau pengurus mencari dalih untuk menyingkirkan para pekerja yang dikerahkan.
Vahey, jurutera bekas GM, percaya bahawa dia seharusnya tidak kehilangan pekerjaannya.
Dia telah menyewa firma undang-undang dan sedang mempertimbangkan pilihan undang-undang melawan raksasa automatik. Ia yakin syarikat tidak hidup sesuai dengan surat undang-undang USERRA kerana syarikat tidak pernah melihat pilihan lain untuk dia ketika dia kembali dari perang, seperti pindah ke tanaman lain.
Untuk mengejar hak-haknya, Vahey pertama mengajukan aduan kepada Jabatan Tenaga Kerja. (Jabatan Tenaga Kerja tidak akan mengomentari kes ini.)
Doktor haiwan mempunyai pilihan untuk pergi ke Jabatan Tenaga Kerja atau ESGR, tapi badan tidak memiliki kekuatan penguatkuasaan undang-undang, menurut Wright. Anda boleh mendapatkan badan-badan ini untuk mencuba syarikat untuk mematuhi, tetapi jika kes anda tidak diselesaikan dalam menyokong anda, anda boleh meminta untuk memilikinya diserahkan kepada Jabatan Kehakiman, atau menyewa peguam sendiri.
Dalam kes Vahey, ia menandatangani borang keluaran setelah dia tahu tentang PHK tersebut. Dia mengatakan dia merasa dipaksa untuk menandatangani menerbitkan setelah ia diberitahu tentang PHK kerana ia tidak punya pilihan lain.

"Saya menandatangani lepaskan kerana aku memerlukan gaji enam bulan '," katanya, menambah ia mempunyai hipotek dan keluarga untuk menyokong.
Juru bicara GM tidak akan mengomentari apakah ada pilihan lain yang dibincangkan dengan Vahey, di luar pesangon.
"Seperti pekerja lain, Mr Vahey ditawarkan pakej pesangon," katanya. "Dia menerima pakej dan manfaat yang pergi dengan itu, dan menandatangani pelepasan hak kerja dengan GM."
"Keluaran tidak membebaskan mereka dari penolakan awal mereka hak USERRA," Vahey dipertahankan.
Seorang penyelidik Jabatan Tenaga Kerja, katanya, mengatakan bahawa salah satu pilihan adalah untuk menyewa pengacara, dan ia contact Tully Rinckey, sebuah firma undang-undang yang mengkhususkan diri dalam masalah pekerjaan veteran.
"Sejak Kebebasan Iraq, ada menjadi uptick besar dalam kes ini," kata Steven Herrick, rakan menguruskan syarikat. Banyak doktor haiwan, katanya, tidak akrab dengan undang-undang yang melindungi mereka atau di tempat lain untuk mencari bantuan.
Dalam kes Vahey, ia menjelaskan, ia kembali dari penyebaran empat-tahun dan disodorkan dalam situasi di mana ia perlu membuat keputusan tanpa mencari tahu apa yang hak-haknya itu. "Kami pikir keputusan perlu dikaji semula," katanya tentang penamatan Vahey's.
Sementara Vahey tidak yakin bagaimana hal-hal akan berubah pada akhirnya, dia berharap kes bersinar terang pada masalah.
"Pengusaha, terutama salah satu terbesar di AS yang majoriti dimiliki oleh pembayar cukai, harus melihat keluar untuk veteran mereka dan melakukan hal yang benar," katanya.