Tuesday, October 12, 2010

Terjebak Chile penambang mempersiapkan perjalanan menuju kebebasan

SAN JOSE MILIKKU, Chile - Mereka akan datang satu per satu dalam overall hijau bantalan nama mereka di dada mereka - pertama yang terkuat, maka paling lemah, memainkan di dalam kandang baja yang membuktikan diri dengan empat uji tanpa cacat berjalan jauh ke dalam bumi.
The Endgame dramatik mempercepatkan Isnin selama 33 penambang Chile yang telah menerjang dua bulan bawah tanah, dengan menguatkan aci penyelamat melarikan diri dan ruangan penyelamatan 13-kaki setinggi luncurkan, seperti yang dirancang, hampir semua jalan kepada orang-orang terperangkap.
"Itu bahkan tidak mengangkat debu," kata Menteri Pertambangan Laurence Golborne.
Jika semuanya berjalan dengan baik, semuanya akan berada di tempat Selasa malam untuk mula menarik orang-orang keluar, kata para pegawai. Psikolog memimpin pasukan penyelamat mengesyorkan penyingkiran bermula pada fajar hari Rabu. Tidak ada keputusan rasmi diumumkan, namun Andre Sougarret, penyelaras pasukan penyelamat, tweeted Isnin malam bahawa "hari ini penambang tidur malam terakhir mereka bersama-sama!"
"Saya tidak gugup, tapi saya akan besar waktu ketika giliran saya (untuk datang)," tulis 19 tahun Jimmy Sanches, penambang termuda, dalam surat yang dihantar pada hari Isnin. "Ketika aku keluar saya ingin melihat putri saya dan berteriak ke empat angin."
Kakaknya ipar Roxana Avalos mengatakan keluarga sedang mempersiapkan pesta baginya. "Sekitar 500 orang datang."
Pada hari Isnin, Phoenix saya kapsul - yang terbesar dari tiga dibina oleh jurutera tentera laut Chile, nama untuk burung mitis yang bangkit dari abu - membuat ujian pertama dijalankan selepas 180 kaki atas aci itu terbungkus tubing, pemimpin penyelamatan kata .

Kemudian kapsul kosong winched 2,000 kaki, hanya 40 kaki pendek dari sistem aci yang telah mengungsi para penambang 'sejak suatu keruntuhan 5 Ogos
"Kami tidak menghantarnya (semua jalan) turun kerana kita boleh mengambil risiko bahawa seseorang akan melompat dalam," kata seorang menyeringai Golborne wartawan.
Jurutera telah merancang untuk memanjangkan paip hampir dua kali lebih jauh, namun mereka memutuskan untuk berhenti selepas lengan - lubang bersudut 11 darjah dari menegak di atas sebelum paip bawah, seperti air terjun - menjadi macet selama probe.

Rescue pasukan psikolog Alberto Iturra katanya mengesyorkan orang pertama ditarik keluar saat fajar kerana para penambang harus diambil oleh helikopter tentera udara Chile ke kota terdekat Copiapo dan kabut cenderung meliput tambang di malam hari.
Ini adalah penerbangan sekitar 10 minit, kata Leftenan Kolonel Aldo Carbone, komander skuadron helikopter '. Dia mengatakan pilot telah kacamata night vision tetapi tidak akan terbang kecuali jelas. Ambulan akan siap untuk backup. Drive akan memakan waktu sekitar satu jam.
Para pegawai telah menarik senarai rahsia yang penambang harus keluar pertama, tetapi arahan boleh berubah setelah paramedis dan ahli perlombongan turun pertama dalam kapsul untuk menilai laki-laki dan mengawasi perjalanan ke atas.
Pertama keluar akan menjadi empat fittest frame dan fikiran, kata menteri kesihatan Jaime Manalich. Selanjutnya akan menjadi 10 orang yang paling lemah atau sakit. Satu penambang menderita hipertensi. Lain adalah diabetes, dan lain-lain mempunyai gigi dan jangkitan saluran pernafasan atau lesi kulit dari kelembapan yang menindas tambang.
Keluar terakhir adalah diharapkan akan Luiz Urzua, yang menggeser kepala ketika orang-orang menjadi dikebumikan, beberapa ahli keluarga penambang mengatakan pada AP, berbicara dengan syarat tanpa nama kerana mereka tidak mahu marah pegawai kerajaan.

Orang-orang akan mengambil memainkan, naik 20-minit untuk 2.041 meter sampai ke permukaan. Ini akan memakan waktu sekitar satu jam untuk menyelamatkan kapsul untuk melakukan perjalanan bulat, Aguilar kepada The Associated Press.
Golborne mengatakan semua itu akan siap pada 12:01 Rabu. Pejabat ingin membuat konkrit memastikan di sekitar paip besi di bahagian atas set aci, katanya.
Rencana meminta media akan disekat oleh paparan dari melihat penambang ketika mereka mencapai permukaan. Sebuah platform media telah menetapkan lebih daripada 300 meter dari mulut lubang.
Setelah diekstrak, para penambang akan dihantar melalui terowong tiup, seperti yang digunakan dalam stadium sukan, untuk ambulans yang akan membawa mereka ke stesen triage. Setelah dibersihkan oleh doktor di sana, mereka harus dibawa ke daerah lain di mana mereka akan kembali dengan 1-3 ahli keluarga yang dipilih oleh masing-masing penambang.

Usai reuni, penambang akan digalakkan untuk Heliport untuk penerbangan ke Copiapo.
Presiden Sebastian Piñera, yang telah memerintahkan mengubah peraturan keselamatan tambang selepas kemalangan itu, berkata beliau merancang untuk melawat lombong Selasa. Salah satu daripada 33 penambang adalah Bolivia kebangsaan, dan Presiden Bolivia Evo Morales telah bersumpah untuk melawat tambang untuk penyelamatan-Nya.
"Ini akan menjadi kelahiran semula benar, bukan hanya selama 33 penambang tetapi juga untuk semangat persatuan, kekuatan iman, dan berharap mereka telah menunjukkan negara kita dan dunia," kata Piñera saat berkunjung ke Ecuador, Isnin.

Iturra, yang telah berjaya hidup erat bawah tanah para penambang 'agar mereka tetap bugar dan sibuk, mengalihkan perhatian Isnin hingga keluarga mereka. Sama seperti penambang akan perlu waktu untuk menyesuaikan dulu mereka muncul, sehingga akan keluarga mereka, katanya.
Iturra disarankan mereka meninggalkan bandar khemah di mana mereka telah tetap berjaga, yang semakin dikepung oleh wartawan. Ini tumbuh di tengah tumpukan batu di lombong tembaga dan emas terpencil di gurun Atacama pesisir.
"Mereka perlu mendapatkan kaki mereka tegas kembali di tanah juga," katanya. "Itu sebabnya aku menghantar mereka pulang untuk tidur."
Sebuah torrent emosi menunggu para penambang saat mereka akhirnya bergabung kembali dengan dunia luar.

Seperti cuba seperti yang telah bagi mereka untuk bertahan hidup bawah tanah selama 68 hari, saya telah mencapai Cognita terra. Keluar dari aci, mereka akan menghadapi cabaran sehingga membingungkan bahawa tidak ada jumlah pembinaan sepenuhnya dapat mempersiapkan mereka.
Mereka akan diraikan pada awalnya, yang dianut oleh keluarga dan dikejar oleh wartawan, magnet untuk dunia yang sangat penasaran untuk mendengar cerita kelangsungan hidup mereka. Mereka telah dijemput untuk melawat istana presiden, mengambil semua-beban-dibayar bercuti dan muncul di acara TV yang tak terhitung jumlahnya.
Kontrak bagi tawaran buku dan filem yang tertunda, bersama-sama dengan tawaran pekerjaan. Lebih banyak wang daripada yang mereka boleh bermimpi sudah menunggu tanda tangan mereka.
Tapi akhirnya, sebuah kenyataan baru akan ditetapkan dalam - dan untuk sebahagian besar, itu tidak akan menjadi apa pun seperti hidup yang mereka tahu sebelum lombong runtuh di atas kepala mereka.
"Sebelum menjadi pahlawan, mereka adalah korban," kata psikolog Universiti Santiago Gonzalez Sergio AP. "Orang-orang yang keluar dari dasar tambang adalah orang yang berbeza ... dan keluarga mereka juga."

Untuk orang-orang tercinta menunggu para penambang, berita bahawa terowong penyelamatan hampir siap membawa campuran sukacita dan kecemasan.
Maria Segovia, yang 48 tahun saudara, Dario, adalah di antara mereka terperangkap, mengatakan bahawa ketika dia akhirnya keluar, "Aku akan memberitahunya aku mencintainya, bahawa aku sangat bangga padamu." Lalu, katanya, sambil tersenyum, "Aku akan menendang bahagian belakang nya" sehingga ia tidak pernah pergi ke tambang lagi.
Kerajaan Chile telah berjanji masing-masing penambang minimal enam bulan sokongan psikologi, sebahagian untuk berurusan dengan kemasyhuran mendadak.
Pada awalnya mereka akan merasa mengepung, diperlakukan buruk oleh media dan mungkin kewalahan dengan perhatian bahkan keluarga mereka sendiri, dijangka Dr Claus Behn, seorang ahli ilmu faal University of Chile.
Masyarakat akan "Permintaan untuk mengetahui setiap detail minit, dan mereka akan menawarkan banyak sekali wang dan populariti," kata doktor.
pasukan sokongan psikologi Para penambang itu direka terutama untuk membantu mereka bertahan dengan keadaan yang ekstrim. Mereka juga menerima latihan untuk berurusan dengan media, mengatakan mereka tidak perlu menjawab setiap soalan mengganggu.
Para penambang tampak bahagia di video mereka difilemkan dan dihantar ke permukaan, tetapi beberapa mengelakkan pendedahan. Dan sementara Manalich berkeras mereka bersatu, mencerminkan kerja pasukan disiplin yang membantu mereka bertahan hidup, semua yang boleh berubah setelah mereka berada di luar.
Sudah, hubungan dalam dan antara keluarga mereka telah menjadi tegang kerana beberapa tampaknya akan mendapatkan lebih banyak wang dan perhatian daripada yang lain.
Seorang eksekutif perlombongan filantropis Chile, Leonardo Farkas, memberi cek $ 10.000 dalam nama para penambang 'untuk masing-masing dari 33 keluarga, dan membentuk dana untuk mengumpul sumbangan. Rekan kerja yang tidak terjebak, tetapi dibiarkan keluar dari pekerjaan - termasuk beberapa yang lolos semakin hancur dalam keruntuhan - bertanya-tanya apakah mereka akan diurus juga.
anak Satu penambang diundang ke sebuah acara TV permainan Chile mana beliau meraih ribuan dolar, dan 27 daripada 33 pekerja telah mengemukakan tuntutan kelalaian $ 10.000.000 terhadap pemilik tambang. Tuntutan serupa terhadap regulator kerajaan dirancang.
Buru-buru wang akan mendedah - dan sementara. Kerajaan masing-masing diperlukan penambang untuk menunjuk seseorang untuk menerima gaji $ 1,600 bulanan mereka, dan membuka akaun bank bahawa hanya para penambang itu sendiri boleh mengakses.
Tapi Behn mengatakan penambang memerlukan nasihat kewangan yang baik juga sehingga wang tidak mencair.

"Kalau mereka mendapatkan kekerasan sekarang arus masuk wang, itu harus diberikan sehingga dapat melayani mereka selama sisa hidup mereka," ujar Behn.
Yang sering berlaku selepas situasi isolasi ekstrim adalah bahawa korban menceritakan semuanya sekaligus, dan ketika tidak ada tersisa untuk mengatakan, salah faham bermula.
Manalich mengatakan penambang tampak sangat bersatu.
Brandon Fisher, presiden dari syarikat yang membuat palu bor yang membuka aci melarikan diri, memberi amaran bahawa persatuan para penambang 'tidak dapat berlangsung.
bor-Nya kepala juga membantu menyelamatkan sembilan orang di Pennsylvania dalam bencana Mine Quecreek pada tahun 2002. Mereka juga keluar dari lubang berkelip dalam sorotan kamera TV, dan dalam beberapa kes persahabatan mereka dan hubungan keluarga tidak tahan.
"Mereka berada di atas kejutan hidup mereka. Dari sini pada keluar, hidup mereka akan berubah," dijangka Fisher. "Ada tidak terlalu banyak dari orang-orang yang bergaul kerana dari semua perhatian, tuntutan undang-undang, transaksi filem tersebut. Begitu wang terlibat, hal itu akan jelek."