Thursday, November 11, 2010

ayah ulama Muslim yang cuba untuk menjaga kanak-kanak dari membunuh senarai

WASHINGTON - Peguam untuk ayah dari seorang ulama berusaha untuk menginspirasi umat Islam untuk membunuh orang Amerika berpendapat di mahkamah Isnin untuk menjaga anaknya dari menjadi sasaran untuk mati oleh Presiden Barack Obama.
Hakim Daerah AS John Bates mendengar hujah dalam kes Anwar Al-Awlaki pada hari yang sama bahawa ulama Amerika membuat panggilan diperpanjang untuk jihad terhadap warga negara AS dalam sebuah video yang diposting di laman web ekstremis.
Al-Awlaki, diyakini bersembunyi di Yaman, itu berkaitan dengan penembakan tahun lalu di Fort Hood, Texas, dan pengeboman percubaan penerbangan AS-terikat Krismas lalu. Dalam video terbaru, katanya semua orang Amerika adalah musuh dan Muslim harus membunuh salah satu dari mereka di akan tanpa berunding dengan sesiapa pun.
ayah Al-Awlaki, Nasser al-Awlaki Yaman, menggugat Obama untuk menghentikan pembunuhan yang disasarkan anaknya, yang lahir di New Mexico, dan memaksa kerajaan untuk mendedahkan standard untuk menentukan sama ada warga AS dapat disasarkan untuk kematian. Dia berpendapat bahawa kuasa presiden untuk secara sepihak mengisytiharkan membunuh disasarkan melanggar hak perlembagaan anaknya untuk proses undang-undang.
"Apa kerajaan lakukan adalah melaksanakan hukuman mati tanpa pengadilan," kata Jameel Jaffer, peguam untuk American Civil Liberties Union, yang bersama-sama dengan Pusat Hak Perlembagaan telah mengambil kes al-Awlaki.
Lebih berita dunia
Iraq setuju pada kerajaan baru setelah jalan buntu
pertengkaran ahli politik Iraq telah sepakat untuk kembali Syiah Nouri al-Maliki sebagai perdana menteri, akhir sebuah kebuntuan lapan bulan yang meningkatkan momok keganasan sektarian baru. Penuh cerita
Obama hormat pasukan, mengutuk Korea Utara
Pakatan perdagangan bebas berjaya lolos dari AS, Korea Selatan
Russia perburuan agen yang mengkhianati sel AS
Regulator: Minyak kebakaran menyebabkan masalah A380
Para pegawai kerajaan telah mengesahkan The Associated Press bahawa al-Awlaki adalah pada menangkap atau membunuh senarai, walaupun Jabatan Kehakiman peguam Surat Douglas mengatakan di mahkamah bahawa dia tidak akan mengesahkan ataupun menyangkalnya. Tapi Surat mengatakan jika al-Awlaki ternyata dirinya ke pihak berkuasa, dia tidak dalam bahaya Amerika Syarikat menggunakan kuasa mematikan melawan dia.
Surat Bates mengatakan mahkamah tidak mempunyai bidang kuasa undang-undang untuk menjadi "melihat atas bahu" presiden saat ia membuat keputusan ketenteraan untuk melindungi Amerika terhadap serangan pengganas.
iklan | iklan info"Kita akan kuasa yang sangat inti dari presiden sebagai panglima tertinggi," kata Mel.
Kisah: penceramah Dicari Yaman menyeru jihad melawan AS
Bates, yang dilantik Presiden George W. Bush, mencabar kedua-dua belah pihak pada hujah mereka, yang dipindahkan ke ruangan sidang terbesar di bangunan mahkamah untuk mengakomodasi ratusan orang yang ternyata mendengar.
Sebagai contoh, Bates mempersoalkan Jabatan Kehakiman tentang mengapa mahkamah mempunyai kuasa untuk meluluskan pengawasan orang Amerika di luar negeri tetapi tidak membunuh mereka. Dan dia ditekan peguam al-Awlaki tentang mengapa mereka berfikir ulama akan ingin ayahnya untuk memuat kes ini ketika ia mengecam kuasa sistem kehakiman AS.
Jaffer mengatakan ayah dan anak tidak bersentuhan kerana ancaman kematian terhadap anak. Namun dia mengatakan prospek bahawa Anwar Al-Awlaki boleh menghadapi penahanan tanpa batas waktu tanpa bayaran sudah cukup untuk menjaga dia dari mengambil kes dirinya sendiri, sehingga ayahnya sedang cuba untuk bertindak berdasarkan kepentingan yang terbaik.
Jaffer mengakui bahawa Anwar Al-Awlaki mengatakan beberapa "menjijikkan" hal-hal tentang Amerika Syarikat dan mengatakan ia tidak mengatakan bahawa Obama bertindak dengan niat buruk. Namun dia mengatakan meletakkan al-Awlaki dalam senarai membunuh target tanpa ulasan akan memberikan presiden carte blanche untuk membunuh setiap Amerika dituduh terlibat dalam keganasan.