Tuesday, November 2, 2010

Costa Rica Nicaragua mencela serbuan dugaan

SAN JOSE, Costa Rica - Costa Rica pegawai sedang mempersiapkan diri untuk pergi sebelum Pertubuhan Negara-negara Amerika pada hari Rabu untuk mencari sokongan dalam suatu perselisihan dengan Nicaragua di atas sungai membahagi kedua-dua negara - meneruskan perseteruan panjang antara jiran Amerika Tengah.
pegawai Costa Rica meminta pertemuan atas tuduhan bahawa pasukan Nicaragua telah diterobos ke wilayah Costa Rica dan Nicaragua pengerukan sungai menyebabkan kerosakan alam sekitar. Nicaragua menyangkal kedua tuduhan.
Costa Rica Menteri Keselamatan Jose Tijerino mengatakan negaranya akan cuba untuk mengelakkan konfrontasi yang akan memburukkan situasi. Costa Rica dihantar polis lebih ke daerah pada hari Isnin.
Sungai telah menjadi sumber perselisihan selama hampir dua abad. Tahun lalu, mahkamah PBB tertinggi menetapkan Peraturan perjalanan untuk San Juan, menegaskan kebebasan untuk kapal Costa Rica untuk mengemudi jalan air sambil menegakkan hak Nicaragua untuk menetapkan lalu lintas.
Hujah terakhir berasal dari projek Nicaraguan untuk mengeruk sungai. Costa Rica keberatan dengan rencana ketika diumumkan tahun lalu.
Menteri Luar Negeri Costa Rica Rene Castro mengatakan pada sidang akhbar hari Selasa bahawa dia berharap OAS akan mengambil tindakan segera dan menghantar sebuah yuran ke daerah konflik untuk menilai situasi.
Timbalan Menteri Luar Negeri Nicaragua Valdrak Jaentschke mengatakan negaranya bekerja pada sebuah respon untuk pertemuan OAS.
Costa Rica mengatakan bahawa selepas menerima laporan tentera Nicaragua pada tanah, itu awalnya dihantar sekitar 70 bala bantuan polis ke daerah sempadan 22 Oktober, sehari selepas rasmi mengeluh kepada Duta Besar Nicaragua tentang pengerukan.
panglima tentera Nicaragua kakitangan, Jeneral Julio Aviles, mengatakan ia telah askar di sisi Nicaragua sempadan sebagai sebahagian daripada operasi anti-dadah.
Aviles berpendapat tuduhan tentang pasukan melintasi sempadan berasal dari keluarga yang hidup ubat-penyeludupan Nicaragua di Costa Rica yang cuba untuk melemahkan perang anti-dadah Nicaragua.
"Tentera selalu dijaga seorang penjaga tetap di San Juan Sungai dalam memerangi perdagangan ubat terlarang antarabangsa dan pada saat tidak ada yang melanggar norma-norma antarabangsa dan perjanjian, juga belum menyerang wilayah asing," kata Aviles.