Tuesday, November 2, 2010

Melegalkan-ganja mengukur kehilangan di California

SAN FRANCISCO - California diperhatikan amaran kekacauan undang-undang dan bahaya lain dan menolak saiz mel suara Selasa yang akan membuat negara mereka yang pertama untuk melegalkan ganja untuk kegunaan rekreasi.
Kempen bersemangat atas Proposition 19 mengadu penguatkuasaan politik dan undang-undang negara pendirian terhadap aktivis bertekad berusaha untuk menamatkan larangan pot.
Itu jauh tertinggi-profil pungutan suara 160 tindakan yang memutuskan di 37 negara. Topik lain termasuk pemotongan cukai aborsi, dan reformasi penjagaan kesihatan.
Pada malam kemajuan konservatif di banyak negara, pemilih Massachusetts ditolak kesempatan untuk memotong cukai mereka - menolak proposal untuk menurunkan cukai negara jualan dari 6,25 persen menjadi 3 peratus. Kritik mengatakan memotong akan memaksa negara untuk menggunting $ 2.5 bilion perkhidmatan, termasuk bantuan tempatan ke bandar-bandar dan bandar-bandar.
Di Colorado, pemilih tegas mengalahkan anti-aborsi "keperibadian" pindaan - serupa dengan ditolak pada tahun 2008 - yang akan diberi hak janin yang belum lahir manusia dalam perlembagaan negara.
proposal ganja California akan membenarkan 21 orang dewasa dan lebih memiliki hingga satu ons ganja, mengambil di tempat-tempat non awam selama tidak ada anak yang hadir, dan tumbuh dalam petak swasta kecil. Itu akan kuasa pemerintah daerah untuk membenarkan penanaman pot komersil, serta penjualan dan penggunaan ganja di syarikat berlesen.
Pendukung bernada sebagai masuk akal, meskipun belum pernah terjadi sebelumnya, percubaan yang akan memberikan pendapatan yang sangat diperlukan bagi negara kekurangan wang, penyok kekerasan berkaitan ubat di Mexico dengan menyebabkan harga pot untuk menurun, dan mengurangkan penangkapan ganja yang mereka katakan tidak proporsional target minoriti pemuda.
Namun, setiap surat khabar utama, kedua-dua parti politik, dua calon gubernur dan semua kecuali segelintir ahli politik yang terkemuka keluar menentangnya.
"Hari ini, California mengakui bahawa legalisasi ganja tidak akan membuat warga negara kita sihat, mengatasi krisis anggaran California, atau mengurangkan keganasan ubat-berkaitan di Mexico," kata Rumah Putih ubat tsar, Gil Kerlikowske.
Sebaliknya, katanya, legalisasi akan menyebabkan kecanduan lebih, memandu kemalangan dan penerimaan gawat kecemasan.
Pejabat persekutuan juga mengatakan mereka akan terus penguatkuasaan undang-undang terhadap pemilikan dadah ganja dan penjualan telah mengukur berlalu.
Prop 19 penyokong menyalahkan hasilnya pada, kecenderungan yang lebih tua lebih konservatif pengundi yang menyertai dalam pemilihan sambilan dan berjanji untuk mencuba lagi dalam dua tahun.
"Itu masih saat bersejarah dalam perjuangan yang sangat panjang untuk menamatkan dekad larangan ganja gagal," kata Stephen Gutwillig, California pengarah untuk Obat Policy Project. "Tidak diragukan lagi, kerana Proposition 19, inisiatif legalisasi ganja akan berada di pungutan suara di beberapa negara pada tahun 2012, dan California adalah dalam campuran."
Pasukan Rosales, yang berjaya No pada tarikh 19 kempen, mencemuh bahawa sikap dari pihak yang kalah.
"Jika mereka fikir mereka akan kembali dalam masa dua tahun, mereka harus sesuatu yang merokok," katanya. "Ini adalah sebuah negara yang hanya Yorkshire melawan trend kebangsaan dan berjalan cukup keras di sisi Demokrat, tetapi belum di suara yang sama menentang Prop 19. Saya fikir, berkata kelantangan sejauh mana California pemilih tentang masalah ini."
Di South Dakota, pemilih menolak tindakan untuk melegalkan ganja perubatan - langkah yang sudah diambil oleh California dan 13 negara-negara lain. Saiz marijuana perubatan juga pada surat suara Arizona, dan Oregon pemilih yang memutuskan apakah akan memperluaskan undang-undang ganja saat perubatan negara dengan membenarkan negara-apotik berlesen.
Antara lain isu pungutan suara penting pada Selasa:
_Arizona Pemilih menyetujui tindakan melarang program affirmative action oleh kerajaan negeri dan tempatan berdasarkan bangsa, etnik atau jenis kelamin.
pemilih _Washington negara dicabut cukai ke atas gula-gula, soda dan air bungkusan diterima pakai oleh ahli-ahli parlimen tahun lalu - langkah yang boleh menghilangkan diproyeksikan $ 352 juta dalam pendapatan selama lima tahun. Pemilih menolak proposal untuk mengenakan cukai pendapatan negara pada setiap pendapatan di atas $ 200,000, atau $ 400,000 untuk pasangan.
_In Negara terkecil, pemilih memilih untuk menjaga nama rasmi terpanjang - memilih untuk tinggal sebagai Rhode Island dan Kemajuan Providence, bukan hanya Rhode Island.
_In Illinois, di mana dua bekas gabenor terbaru telah dinyatakan bersalah atas tuduhan persekutuan, pemilih menyetujui perubahan yang membolehkan gabenor masa depan yang akan teringat dengan suara popular.
_Oklahoma Pemilih meluluskan pindaan yang dicadangkan yang bertujuan meniadakan segmen undang-undang kesihatan persekutuan baru yang memerlukan orang untuk memiliki insurans kesihatan. langkah-langkah serupa pada surat suara di Arizona dan Colorado.
Di Oklahoma, pemilih sangat melewati tiga langkah-langkah yang telah kecewa beberapa kumpulan progresif dan pendatang-hak. One membuat Inggeris "Bahasa yang sama dan pemersatu," negara-negara lain memerlukan MY imej yang dikeluarkan oleh kerajaan dalam rangka untuk memilih, dan yang ketiga melarang mahkamah negara dari mempertimbangkan undang-undang antarabangsa atau undang-undang Islam ketika memutuskan kes.
_In Colorado, pemilih menolak tiga tindakan yang akan melarang pinjaman untuk pekerjaan umum, memotong cukai pendapatan dan memotong cukai daerah sekolah hotel. Para penentang berkata cadangan akan kos negara $ 2,1 bilion pada pendapatan dan menghilangkan puluhan ribu pekerjaan.
_for Pertama kalinya sejak tahun 1990, tidak ada langkah-langkah untuk melarang perkahwinan sejenis. Tapi di Iowa, pengundi digulingkan tiga hakim Mahkamah Agung negara yang menyertai keputusan 2009 sepakat bahawa perkahwinan gay dilegalisasi di sana.