Thursday, November 11, 2010

pekerja minyak AS dikatakan antara 5 diculik dari Nigeria

Lagos, Nigeria - Orang-orang bersenjata di speedboat diculik lima pekerja dan mencederakan dua yang lain dalam serangan hari Isnin di sebuah rig minyak yang beroperasi di lepas pantai delta bermasalah selatan Nigeria, kata para pegawai.
Lebih berita dunia
Russia perburuan agen yang mengkhianati sel AS
Ketua operasi dalam Moscow menutup mata-mata di AS adalah seorang agen ganda yang mengkhianati sekurang-kurangnya 10 rakan, sebuah laporan surat khabar Rusia. Penuh cerita
Presiden Iraq Maliki to mencalonkan perdana menteri
G-20 cuba mengelakkan perang perdagangan global
Regulator: Minyak kebakaran menyebabkan masalah A380
Palestin dimiliki untuk kritik agar Islam
Sebuah sumber keselamatan di Nigeria berkata, mereka diculik itu, dipercayai dua warga AS, dua warga negara Perancis dan satu Kanada kebangsaan.
Kementerian Luar Negeri Perancis mengatakan telah menerima maklumat yang menunjukkan dua warga Perancis termasuk di antara yang diambil dan sedang menyiasat.
Serangan terhadap rig baru dipasang Afren dikendalikan menggunakan PLC yang berpusat di London dan sebuah kapal sokongan dekatnya datang sebagai serangan sporadis terus di suatu wilayah seharusnya tenang oleh program pengampunan yang ditaja kerajaan.
Afren mengatakan, serangan itu berlaku di sebuah rig baru melakukan pekerjaan survei di lapangan minyak Okoro, yang duduk sekitar lapan batu lepas pantai Nigeria negara Ibom Akwa. Afren lapan menjelajah ladang minyak di Nigeria dengan syarikat rakan kongsi tempatan.
Syarikat itu mengatakan dua pekerja menderita "luka kaki" dalam serangan itu dan telah diterbangkan oleh helikopter untuk menerima rawatan perubatan.
"Kami bekerja sama dengan pihak berkuasa yang relevan dan kapal dan rig mereka di bawah kawalan syarikat," kata Afren. "Operasi Pengeboran di rig dihentikan sementara."
kapal angkatan laut Nigeria sering menawarkan keselamatan untuk rig lepas pantai tersebut, walaupun tidak jelas apakah mereka mempunyai kapal di daerah tersebut. Seorang juru bicara angkatan laut mengatakan hari Isnin bahawa ia tidak mempunyai maklumat tentang serangan itu.
Hanya pada msnbc.com
Lebih banyak masalah bagi Amazon, kali ini dengan foto
pertikaian memperuntukkan splits GOP senator
Pertama Thoughts: memotong Proposal ke tengah
Cosmic Log: Kandungan gelap dibuat terlihat
'China di rumah': Rap mengambil mata wang meludah
Para saintis mendedahkan rahsia pangkuan kucing
Militan di kaya minyak Delta Niger Nigeria memulakan kempen penculikan dan pengeboman paip pada tahun 2006, marah atas pencemaran dan kemiskinan endemik di kawasan ini walaupun 50 tahun pengeluaran minyak.
Kekerasan di kawasan-kawasan tersebut menurun setelah program pengampunan yang ditaja kerajaan tahun lalu menawarkan militan janji latihan kerja dan bayaran tunai. Namun, beberapa telah menjadi kecewa dan lain-lain tetap bersenjata di sungai delta's berliku.
ada kumpulan yang akan mengaku bertanggung jawab atas serangan itu. kumpulan utama militan Wilayah itu, Gerakan bagi Emansipasi Delta Niger, telah mengatakan akan melakukan serangan baru di kawasan-kawasan tersebut setelah menyatakan bertanggung jawab atas sebuah bom 1 kereta Oktober di Abuja ibu negara yang mengorbankan sekurang-kurangnya 12 orang dan mencederakan puluhan lebih.
Sebuah mesej e-mel yang mengaku dari kumpulan militan pada hari Isnin memberi amaran akan "melancarkan siri serangan terhadap pemasangan minyak di Delta Niger." Namun, mesej tersebut berasal dari akaun yang sebelumnya tidak berkaitan dengan kumpulan.
Pada 22 September, orang-orang bersenjata menyerang sebuah rig lepas pantai yang dikendalikan oleh Addax Petroleum, anak syarikat dari pengilang China milik negara minyak SINOPEC Group. Para penyerang menculik tiga kontraktor Perancis dari kapal pendukung minyak-rig yang muncul di tempat kejadian, serta Thailand ekspatriat selama serangan itu. Keempat masih hilang.