Tuesday, November 2, 2010

Peraturan baru dioxin mungkin memaksa pembersihan lebih

Midland, Mich - Kerajaan telah menghabiskan berjuta-juta dolar dalam beberapa dekad terakhir membersihkan lokasi yang tercemar dengan dioxin dan, dalam kes yang melampau, relokasi penduduk seluruh persekitaran tercemar oleh toksin.
Tapi standard pencemaran tempoh baru yang diajukan oleh kerajaan Obama boleh memerlukan pembersihan dioxin tambahan di dalam puluhan kilang ditinggalkan, pengkalan tentera, tempat pembuangan dan lokasi yang lain dinyatakan dalam tahun lalu, kata para pegawai.
Jika pedoman menerima kelulusan akhir, para pegawai persekutuan dan negara bahagian akan menyemak halaman dengan pencemaran dioxin diketahui untuk mengenalpasti mereka bekerja memerlukan dan pekerjaan apa yang akan kos. Di antara mereka diharapkan akan dilihat adalah tempat yang terkenal seperti bekas desa Times Beach, MO, di mana sekitar 2,000 orang dipindahkan pada tahun 1980 selepas minyak sisa dioxin-laced disemprotkan di jalan-jalan untuk mengawal habuk.
Rencana Perlindungan Persekitaran Nasional telah meningkat dekad-perdebatan panjang atas bahaya dioxin, keluarga produk samping dari industri kimia seperti racun perosak dan pengeluaran herbisida, insinerasi sampah dan peleburan. Salah satu bentuk dioksin berada di Agen Orange, bahan kimia penggundul hutan yang digunakan oleh pasukan Amerika Syarikat dalam Perang Vietnam.
EPA ini diharapkan dapat membuat keputusan akhir ini jatuh pada standard-standard baru. Tetapi pengkritik kongres dan syarikat-syarikat kimia mengatakan badan bertindak terburu-buru dan harus menunggu sehingga itu selesai penilaian semula kesan kesihatan dioxin dalam bulan-bulan mendatang.
"Mereka mengajukan perubahan ini menyapu dengan peraturan-peraturan tanpa memberikan kita gambaran bagaimana banyak halaman akan terpengaruh, berapa banyak rumah akan terjejas, apa kesan ekonomi akan," kata Rep Dave Camp, sebuah daerah Michigan Republik yang merangkumi sebuah DAS 50-batu-panjang tercemar dengan dioxin dari tanaman Dow Chemical Co.
EPA pegawai mengatakan mereka ingin bergerak maju kerana mereka yakin dioxin yang berbahaya pada kepekatan yang lebih rendah daripada yang dianggarkan sebelum ini. Jika perlu, mereka berkata, standard boleh ditetapkan kemudian.
"Kami didorong oleh keperluan untuk melindungi terhadap risiko yang berlebihan dari kedua-dua kanser dan keprihatinan non-kanser kesihatan," kata mathy Stanislaus, EPA administrator pembantu untuk sisa pepejal dan tanggap darurat. "Kami percaya (standard saat ini) tidak cukup protektif dan beberapa user yang ketat diperlukan."
The Associated Press mendapatkan senarai EPA dari 92 lokasi Superfund sekarang dan terdahulu di mana nota menunjukkan dioxin yang merupakan salah satu kontaminan tanah, membuat mereka calon ulasan di bawah standard baru.
Situs termasuk Cherry Point Kelautan Stesen Terbang di North Carolina, Camp Pendleton Marine Base di California dan bekas Rocky Flats kilang senjata nuklear di Colorado.
Juga disenaraikan adalah pemprosesan kayu ditinggalkan di Pensacola, Florida, di mana lebih dari 350 rumah tangga harus dipindahkan pada 1990-an.
Cinta lingkungan terkenal Canal Niagara Falls, NY, di mana beratus-ratus keluarga yang tumbang, juga dapat menilai terlihat lain walaupun itu dinyatakan bersih pada tahun 2004 selepas dioksin dan bahan kimia lain telah dihapuskan atau ditutupi, EPA kata.
EPA juga menganggarkan bahawa hingga 150 halaman sisa berbahaya tidak ada dalam senarai Superfund mungkin mempunyai pencemaran dioxin dan perlu meninjau.
Sejak tahun 1998, badan itu telah dianggap konsentrasi dioxin tanah kurang daripada 1,000 bahagian per trilion (ppt) sebagai selamat untuk daerah pemukiman. Untuk zon komersil dan industri, 5.000 ppt untuk 20.000 ppt telah dianggap selamat.
Semakan yang dicadangkan akan drop tahap yang selamat ke fraksi sebanyak - 72 ppt untuk daerah perumahan dan 950 ppt untuk laman komersil dan industri.
Pembersihan boleh ditempah di mana sahaja pembacaan dioxin melampaui batas, termasuk laman di mana pembersihan dahulu digunakan standard kurang ketat.
Standard ppt 1,000 digunakan untuk $ 120.000.000 pembersihan Times Beach selesai pada 1997 selepas 265.000 tan bahan yang tercemar dioxin-yang dibakar. Dua tahun kemudian, bandar ditinggalkan diubah menjadi taman negara.
Marilyn Leistner, walikota terkini Times Beach, mengatakan ia selalu curiga pekerjaan itu tidak mencukupi dan awak akan kembali suatu hari.
"Sikap saya adalah," aku bilang begitu. Anda harus melakukannya di tempat pertama, '"kata Leistner.
David Fischer, seorang peguam dengan American Chemistry Council, berkata: "Ini boleh berarti banyak kos dan gangguan terhadap masyarakat dan bandar yang berfikir masalah mereka telah diselesaikan Dan akan ada sedikit jika ada manfaat kesihatan masyarakat .."
EPA pejabat mengatakan standard pedoman, tidak target keras-dan-segera yang harus dicapai pada setiap halaman. Sebagai contoh, regulator boleh memutuskan bahawa tahap dioxin yang lebih tinggi boleh diterima bila ada sedikit kesempatan kenalan manusia.
Pertubuhan Kesihatan Dunia mengatakan pendedahan signifikan terhadap dioxin, yang hadir untuk secara meluas pelbagai peringkat dalam tanah, sedimen sungai dan beberapa jenis makanan, boleh merosakkan sistem pembiakan dan kekebalan tubuh manusia.
WHO kanser kajian lengan, bahagian dari Institut Kesihatan Nasional dan EPA semua mempunyai dilantik bentuk yang paling ampuh dioksin sebagai karsinogen manusia.
Namun, National Research Council mengesyorkan pada tahun 2006 bahawa EPA melakukan penelitian lebih lanjut, mencatatkan bahawa kesimpulan badan bergantung pada kajian kerja dan haiwan di mana dos lebih besar daripada yang orang biasanya akan terbuka.
Seterusnya kesihatan EPA penilaian risiko diharapkan untuk meninjau kembali masalah kanser.
Perdebatan adalah bermain di sepanjang sungai Tittabawassee dan Saginaw di Michigan, di mana sedimen dan dataran banjir, merupakan satu abad terakhir tercemar dengan dioxin dari tanaman Dow di Midland.
Syarikat mengakui tanggung jawab tetapi mempunyai berdebat dengan regulator atas apa yang necesssary pembersihan.
Juru bicara Mary Draves menolak berkomentar pada standard yang dicadangkan dan mengatakan syarikat tidak akan berspekulasi tentang bagaimana mereka boleh mempengaruhi pembersihan.
Namun Dow, majikan yang terkemuka, mempunyai ramai penyokong yang meragukan ada ancaman serius.
"Proses membersihkan boleh menyebabkan masalah lebih dari dioxin itu sendiri," kata Tittabawassee Township Supervisor Rick Hayes.
Tanda-tanda di sepanjang sungai amaran pemancing untuk menyekat pengambilan hasil tangkapan mereka kerana dioxin dan kontaminan lain. Walaupun demikian, desa Freeland memegang sebuah perlawanan tahunan Walleye nelayan.
"Dioxin ini nyata, ini merasuk, itu beracun," kata Michelle Hurd Riddick, anggota sebuah kumpulan persekitaran tempatan yang disebut Lone Tree Dewan. "Tetapi beberapa orang hanya ingin melihat ke arah lain."