Tuesday, March 8, 2011

'Jantung' Amerika bergerak barat daya

WASHINGTON - pusat penduduk Amerika adalah menjauh dari Midwest, ditarik oleh pertumbuhan Hispanik di Barat Daya, menurut angka bancian. Pergeseran bersejarah berubah politik bangsa dan bahkan gagasan tradisional jantung negara - lama simbol keyakinan Amerika arus utama dan budaya.

Barat sekarang rumah bagi keempat-empat negara dengan pertumbuhan tercepat - Nevada, Arizona, Utah dan Idaho - dan telah melampaui Midwest dalam populasi, menurut 2010 nombor. California dan Texas ditambah ke cerun penduduk barat daya, membuat lebih dari satu perempat dari jumlah keseluruhan keuntungan negara sejak tahun 2000.
Ketika Biro Banci mengumumkan pusat penduduk bererti baru bulan depan, geografi percaya akan ditempatkan di dalam atau di sekitar Texas County, Mo, barat daya lokasi hadir dalam Phelps County, Mo itu akan menempatkan pusat di tepi luar Midwest, di jalan untuk meninggalkan wilayah oleh midcentury.
"Geografi ini jelas bergeser, dengan awal Barat untuk muncul sebagai jantung baru Amerika," kata Robert Lang, seorang profesor sosiologi di Universiti Nevada-Las Vegas yang rutin sit-up data untuk menentukan pusat bangsa. "Wilayah ini kelajuan-setting yang dominan dalam pertumbuhan penduduk tetapi juga sebagai titik ayunan dalam politik Amerika."
Terakhir kali pusat AS turun luar Midwest adalah 1850, di kawasan-kawasan timur sekarang dikenali sebagai West Virginia. Its kemudian pindah ke Midwest bolstered daerah sebagai jantung budaya bangsa pada abad ke-20, pusat untuk pertanian AS dan Rust Belt lokasi manufaktur.
Pada tahun 1960, "Apakah itu bermain di Peoria?" adalah frasa umum yang bertepatan dengan lokasi pusat AS di Illinois. Itu adalah ukuran dari apakah sesuatu produk ahli politik atau pelanggan boleh mengemukakan rayuan kepada Amerika mainstream dengan sifat-sifat yang berkaitan dengan Midwesterners, seperti kestabilan dan hati-hati.
Tapi selama berdekad-dekad terakhir, pinggiran Phoenix dari Peoria, Arizona, melonjak masa lalunya senama Peoria, Illinois, dalam saiz penduduk. Demokrat Barack Obama pada tahun 2008 berhasil membuat Gunung Republik-bersandar Barat komponen kunci untuk memenangi pemilihan, dengan Colorado, Nevada dan New Mexico menyatakan ayunan sekarang dianggap.

Dengan Arizona di pusat untuk mengungguli Ohio pada suara pemilu oleh midcentury, berdasarkan unjuran pertumbuhan, isu-isu penting ke Barat, seperti debat tajam Arizona atas imigresen, keuntungan dalam erti politik.
Biro Banci AS menghitung pusat rata-rata setiap 10 tahun berdasarkan jumlah kepala kebangsaan. Pusat ini merupakan titik tengah taburan penduduk bangsa - titik geografi di negara mana yang akan seimbang jika masing-masing 308.700.000 warganya ditimbang sama.
The 2010 Angka terakhir menunjukkan kehilangan kerusi DPR bagi negara-negara termasuk Missouri dan orang-orang timur itu, terutama di Midwest itu menurun Rust Belt. Lapan daripada 12 pickup di kerusi House terjadi di negara-negara barat Missouri, dengan Florida, Georgia dan South Carolina di Lingkaran Sun tenggara menjadi pengecualian.
Pertumbuhan AS terpantas yang terjadi di Gunung Barat, yang meliputi Arizona, Colorado, Idaho, Montana, Nevada, New Mexico, Utah dan Wyoming. Seperti pertumbuhan California melambat, banyak dari negara kedatangan Mountain adalah pendatang Hispanik mencari pekerjaan dan hidup keluarga terjangkau. Hispanik cenderung bersandar Demokrat saat voting.
Diantara penemuan bancian:
Di Arizona, yang keuntungan kerusi House, Hispanik menyumbang sekitar setengah daripada peningkatan penduduk negara sejak tahun 2000, menurut anggaran bancian. Arizona telah mengambil sekurang-kurangnya satu kerusi DPR setiap dekad sejak 1950; total kerusi boleh melebihi Ohio pada awal 2040 - asalkan sentimen anti-imigrasi dan rampasan hipotek baru-baru ini tidak menyekat pertumbuhan jangka panjang.
Dalam tujuh daripada lapan negara Gunung, Hispanik menyumbang hampir 50 peratus atau lebih daripada keuntungan penduduk antara anak-anak di bawah 18. Montana, yang mengalami kerugian penduduk anak-anak, adalah pengecualian.
AS barat tumbuh 13,8 peratus 2000-71,9 juta orang, melebihi Midwest sebagai daerah kedua yang paling padat penduduknya. Midwest naik 3,9 peratus dan 3.2 peratus diperolehi Timur Laut. laju pertumbuhan Barat adalah hampir sama dengan Selatan, yang naik 14,3 persen menjadi 114,6 juta pada kekuatan Belt Matahari Texas dan Florida.
California, yang gagal untuk menambah kerusi DPR untuk pertama kalinya dalam sejarah, akan kehilangan penduduk jika ia bukan untuk pertumbuhan antara Hispanik dan minoriti lain, menurut 2010 nombor dikeluarkan Selasa. Los Angeles mencatat keuntungan selama berdekad-dekad terakhir itu di bawah 100,000 orang, pertumbuhan terkecil berangka sejak 1890-1900, kerana banyak warga Hispanik yang dipindahkan ke tempat lain. Negara, negara terbesar dengan 37.3 juta, yang terus membesar terutama dari imigresen dan kelahiran.
"Alih-alih berfungsi sebagai magnet penghijrahan Barat, California telah menjadi jangkar untuk memperluaskan wilayah barat," kata William Frey, seorang ahli demografi di Brookings Institution yang mereview nombor bancian. "Ungkapan tua, 'Go West, anak muda" kini telah berubah menjadi' timur ho 'bagi penduduk muda California, pendatang baru dan pesara apabila mereka menumpahkan ke negara-negara jiran Ini mungkin tidak pernah lagi mendapatkan lagi kerusi kongres .. "

Secara sejarah, pusat pertama penduduk pada tahun 1790 tinggal di Kent County, Md, 23 batu timur Baltimore, titik tumpu antara Pennsylvania dan New York di negara-negara Utara dan budak di Selatan. Ini bergerak ke barat melalui Virginia Barat di tengah munculnya kapal wap perjalanan dan perkembangan bangsa rel kereta api pertama di 1820.
Pusat AS tetap tinggal di Indiana from 1890-1940, sebahagian besar terhenti oleh gelombang pendatang Eropah ke Timur Laut dan kemudian Depresi Besar. Hal itu membuat langkah besar di Illinois pada 1950-an sebagai menggelegar California dan Alaska dan Hawaii diperolehi kenegaraan, sebelum mengambil jalan barat daya.
Missouri telah berada di pusat AS sejak 1980.
Para pejabat negara yang sementara merancang untuk penanda buku peringatan di Texas County atau sekitarnya. Texas County membanggakan 26,000 penduduk, dengan kulit putih yang membentuk 92 peratus daripada penduduk, berbanding dengan sekitar 65 peratus bagi negara. Blacks make up 3,3 peratus dan Hispanik 1,6 peratus.
"Saya fikir itu tepat bahawa orang-orang di daerah ini mendapatkan pengakuan beberapa," kata Brad Gentry, 48, of Houston, Mo, yang menerbitkan surat khabar mingguan di Texas County. ". Ini terutama pertanian, dan kami mempunyai banyak pesara Walaupun tahap kemiskinan yang tinggi, orang yang ulet dan membuat sesuatu pekerjaan - bahkan jika mereka cukup kecewa dengan proses politik yang telah tersekat Washington."