Tuesday, November 2, 2010

Analisis: Syarikat, tetapi dibahagikan

WASHINGTON - Amerika bersatu dalam kekecewaan dengan sendirinya beberapa ekonomi, lebih dari Washington, di mana negara ini pos.
Tapi itu sangat berpecah tentang bagaimana untuk memperbaiki beberapa dari kesengsaraan bangsa yang terbesar - belon hutang persekutuan, mendekati 10 peratus pengangguran dan pemulihan yang perlahan.
Dan, sekarang bahawa kerajaan dibahagi yang pasti, Presiden Barack Obama dan Parti Republik kuasa hanya menghadapi dua pilihan: kompromi atau jalan buntu.
Bolehkah struktur kekuatan baru - satu dengan falsafah ideologi yang berbeza untuk memperbaiki masalah yang semakin kompleks - sebenarnya memimpin negara tajam terpolarisasi yang tidak dapat meluluskan mana ia ingin pergi? Adakah ahli politik bahkan cuba?
Jika pemilih tidak tahu apa yang mereka inginkan di luar sesuatu yang berbeza dari status quo, bagaimana bisa kerajaan memberikan, apalagi salah satu yang terbahagi?
Ini akan menjadi pertanyaan sentral dari dua tahun ke depan sebagai Obama lemah, berkurang Demokrat dan Republik bangkit kembali cuba mencari cara untuk memenuhi tuntutan pengundi penderitaan yang sekarang tampaknya mendambakan menerus berubah. Dan bagaimana mempertahankan pekerjaannya pada tahun 2012.
"Mungkin itu adalah mesej daripada awam Amerika. Kita punya seorang Demokrat di Rumah Putih Kita akan. Memiliki majoriti gabenor Republik Kita. Memiliki Senat Demokrat, Republik House," kata Ketua Parti Demokrat Tim Kaine terlambat Selasa, jauh sebelum pilihan raya sudah berakhir. "Semua orang harus bekerja sama."
Jika mereka boleh.
Parti Republik dan Demokrat telah melawan - sudut pandang tentang cukai, penjagaan kesihatan, dan dasar fiskal, sehingga sukar untuk melihat bagaimana mereka akan mencari penyelesaian kedua-dua belah pihak boleh menerima - dan sangat tertanam. Mereka juga bersetuju bahawa menstimulasi perekonomian dan menciptakan lapangan kerja harus di bahagian atas senarai, tapi mereka bahagian atas bagaimana cara untuk mencapai tujuan tersebut.
Jika ada model untuk jalan ke depan dalam sejarah baru-baru ini, itu diberikan oleh Presiden Bill Clinton, yang membuktikan dirinya sebagai lebih dari sebuah Sentris oleh bekerja sama dengan Republik untuk lulus reformasi kesejahteraan selepas Demokrat kehilangan cengkaman mereka di Kongres pada tahun 1994. Namun Obama dan Parti Republik akan sulit sekali menemukan masalah serupa yang akan menentukan alamat kecemasan ekonomi.
Itu terutama berlaku mengingat betapa jauh lebih partisan Capitol Hill - dan parti-parti politik itu sendiri - telah menjadi dalam beberapa tahun terakhir. Sudah mulai bahkan lebih terpolarisasi sebagai pemilih memilih parti Republikan teh yang disokong dan api konservatif-untuk-moderat "anjing biru" Demokrat.
Membungkuk ke keseimbangan baru kuasa, Rumah Putih mengatakan Obama disebut dua Republik top - Ohio Rep John Boehner dan Kentucky Senator Mitch McConnell - untuk menetapkan setiap bahawa ia "menantikan untuk bekerja sama dengan dia dan Republik untuk mencari umum tanah, memindahkan negara maju dan menyelesaikan sesuatu bagi rakyat Amerika. "
Namun dalam tanda kepahitan depan, Parti Republik menempatkan presiden notis bahawa kerjasama GOP adalah bersyarat.
"Kami berharap Presiden Obama sekarang akan menghormati kehendak rakyat, tentu saja berubah, dan komited untuk membuat perubahan yang mereka menuntut. Sampai-sampai dia bersedia untuk melakukan hal ini, kami sedia untuk bekerja dengan dia," kata Boehner, yang berharap untuk menjadi pembicara pada bulan Januari.
Untuk saat ini, yang jelas adalah dari pemilihan sambilan: sebuah negara dalam krisis ekonomi - daripada pengundi ke ahli politik - sangat konflik atas jalan ke depan.
Analisis Associated Press hasil jajak pendapat keluar pendahuluan menunjukkan bahawa kebanyakan pengundi bersetuju bahawa mereka puas hati dengan Obama dan Kongres. Dan mereka tidak mempunyai pandangan yang menguntungkan baik pihak Demokrat atau Republik. Mereka juga itu sangat kecewa dengan cara kerajaan persekutuan bekerja. Dan yang paling mengira negara itu serius di jalur yang salah.
Tapi tiga segmen yang sama daripada pengundi memilih keutamaan utama yang berbeza untuk Kongres seterusnya: menanggulangi defisit anggaran, pengeluaran wang untuk menciptakan lapangan kerja dan cukai pemotongan. Mereka juga berbeza pada apakah untuk memanjangkan pemotongan cukai luas berlaku di bawah George W. Bush atau menukar pemeriksaan kesihatan berlaku tahun ini.
Ada kesepakatan majoriti bahawa ekonomi adalah keprihatinan atas. Sekali lagi, penyelesaian berbeza secara dramatik: pertiga pikir masing-masing $ 814.000.000.000 program stimulus kerajaan membantu ekonomi, sakit ekonomi atau ada bezanya.
Seorang Amerika yang sakit mengeluarkan kemarahan ekonomi pada parti berkuasa.
Republikan membukukan keuntungan besar di semua peringkat kerajaan, naik ke kuasa di DPR dan memotong ke majoriti Demokrat di Senat. Itu adalah teguran yang menakjubkan untuk seorang presiden Demokrat dan sekutu nya Capitol Hill yang - seperti ekonomi mabuk - dipam dalam jumlah yang besar wang untuk cuba menghentikan gambar.
Sebagai ahli politik memulakan realiti baru mereka, realiti muram Amerika 'tidak berubah. Sisa-sisa menghancurkan Resesi Besar tetap. Hampir 15 juta orang Amerika masih tanpa kerja. Lebih dari 2 juta rumah tangga diambil alih. Kemuflisan berhampiran rekod. Dan tidak ada itu banyak menunjukkan tanda mereda dalam waktu dekat.
Kebenaran brutal adalah bahawa kemungkinan sangat kecil kerajaan dua pihak akan menyetujui langkah-langkah untuk menggalakkan perubahan yang cepat. Dan bahkan jika mereka boleh sepakat tentang apa yang harus mencuba, itu sebahagian besar daripada tangan para ahli politik '- terlepas dari yang bertanggung jawab.
Federal Reserve akan berat di hari Rabu, ketika bertemu untuk menentukan langkah seterusnya terhadap ekonomi. Tapi bahkan itu kehabisan pilihan, dan lama bekerja keras untuk pemulihan penuh diharapkan tidak peduli apa yang dilakukannya.
Sepanjang kempen, masing-masing pihak menyarankan bahawa sajalah yang mempunyai jawapan untuk kesejahteraan masa depan. Republikan berpendapat bahawa dasar Obama sedang membuat kali lebih keras, sedangkan Demokrat menyatakan bahawa Parti Republik akan kembali kepada dasar yang menyebabkan krisis kewangan.
Dengan sedikit sekutu di Kongres, Presiden sekarang harus mencari tahu seberapa jauh ia bersedia untuk membongkok untuk lulus agenda menjelang pilihan raya presiden 2012. Dan, dengan pengundi mengawasi hasil, GOP semua tetapi tentu harus memperlengkapkan kembali pembangkang untuk seluruh platform legislatifnya atau risiko yang boot dari pejabat di pilihanraya seterusnya.
Sebagai pendekatan kemungkinan nya kempen pemilihan kembali, mungkin kepentingan Obama untuk berkompromi dengan Parti Republik sebagai presiden Demokrat berupaya untuk memenangi kembali pusat pemilih ia kehilangan sokongan di dua tahun pertamanya. Bermaksud untuk menggelincirkan dia, Parti Republik sudah memiliki mengisyaratkan mereka akan melawan dia dalam setiap giliran; yang GOP gatal untuk memaksa Obama untuk memveto bil yang boleh menciptakan lapangan kerja atau pengeluaran dipotong.
Itulah resep untuk kesesakan, keberpihakan standoffs,.
Jika Obama dan GOP lakukan meraih konsensus, sukar untuk melihat isu-isu di mana mereka bersedia untuk bertemu di tengah - atau bahawa suatu negara dibahagi akan bersedia untuk merangkul.