Tuesday, November 2, 2010

Listrik masalah pada pelancaran pesawat ulang-alik penangguhan

Cape Canaveral, Florida - Pelancaran akhir ruangan pesawat ulang alik Discovery telah tertunda lagi, kali ini kerana masalah elektrik.
NASA memutuskan petang Selasa benjolan lepas landas sampai sekurang-kurangnya Khamis. Keputusan itu muncul kurang dari 24 jam sebelum pelancaran dijadualkan pada hari Rabu.
Badan antariksa telah sampai hari Minggu - mungkin hingga akhir Isnin - untuk menghantar Discovery ke Stesen Angkasa Antarabangsa. Jika tidak, akan harus menunggu sehingga Disember kerana sudut matahari.
kebocoran gas sudah memaksa penangguhan dua hari untuk perjalanan terakhir Discovery ke orbit.
"Discovery tidak akan keluar mudah," kata pengarah pelancaran Mike Leinbach. "Dia memberi kita sedikit masalah, tetapi itu baik Dia akan terbang dengan sempurna ketika dia .."
Cuaca boleh menyimpan Discovery membumi bahkan lebih lama. Peramal mengatakan ada kemungkinan 70 peratus Kamis sore yang hujan dan bahkan badai akan gerai apa rasmi penerbangan antar-jemput next-untuk-terakhir NASA.
Masalah elektrik dipotong Facebook kapal Discovery Selasa pagi. Sebuah controller cadangan untuk satu daripada tiga enjin utama pesawat itu adalah lambat dalam menghidupkan. kejanggalan Tegangan kemudian direkodkan. Misi pengurus ingin lebih banyak masa untuk mencari tahu apa yang salah, dan menaruh hitungan mundur ditahan.
Masing-masing mesin pesawat utama mempunyai kedua-dua controller berkomputer utama dan cadangan yang berfungsi sebagai otak elektronik. Mereka adalah sebahagian penting yang harus bekerja dengan sempurna sebelum pergi ke depan dengan pelancaran.
Mike Musa, ketua pasukan pengurusan misi Prelaunch, mengatakan sedikit debu atau sampah yang lain mungkin telah mencegah pemutus litar untuk kawalan dari membuat kenalan yang solid. Jurutera ingin memastikan itulah alasan penyimpangan voltan sedikit, dan bahawa masalah tersebut tidak akan memburukkan dan akibatnya menimbulkan peningkatan risiko untuk memulakan.
Musa dan pasukannya akan bertemu Rabu sore untuk menentukan sama ada selamat untuk melancarkan Discovery pada hari Khamis atau apakah perbaikan mungkin diperlukan. Yang terakhir ini mungkin akan mendorong pelancaran ke Disember.
"Kami ingin mengatakan bahawa kita tidak terbang dengan risiko yang tidak diketahui dan, sekarang, risiko ini adalah sedikit masih belum diketahui kepada kami," kata Musa wartawan. "Kita akan mengambil hari lain untuk mengenal lebih baik."
Sebagai pasukan antar-jemput rawak di lokasi pelancaran, sisanya NASA merayakan 10 tahun kewujudan manusia terus menerus di stesen angkasa. Keenam angkasawan AS dan angkasawan Rusia sana sekarang menerjunkan panggilan ucapan selamat.
"Anda semua adalah duta luar biasa," kata NASA Administrator Charles Bolden Jr dalam hookup siaran dari Kennedy Space Center. "Apa yang anda lakukan sebenarnya adalah hari-moden 'Star Trek'."
Pada tarikh 2 November 2000, tiga orang pindah ke stesen angkasa muda. Orang-orang dari seluruh dunia telah ada sejak itu, hidup dan bekerja lebih dari 200 batu di atas Bumi.
Pada perjalanan yang ke-39 dan terakhir, Discovery akan membawa enam tetamu serta ribuan pound dari persediaan, termasuk robot humanoid.
Discovery telah melakukan 180 orang ke orbit selama kerjaya 26 tahun, dan login hampir 150 juta kilometer dan lebih dari 5.600 orbit Bumi. Ini adalah pesawat tertua yang masih hidup NASA dan pemimpin armada, dan akan menjadi yang pertama yang perlu disusun untuk bersara muzium.
Salah satu misi ulang alik terkini secara rasmi pada buku-buku untuk tahun depan sebagai NASA terlihat terhadap kerajinan yang lebih baru dan lebih jauh-terbang. Penerbangan tambahan boleh ditambah jika wang yang akan datang.