Tuesday, November 2, 2010

'Salah paham' Google penyiaran TV, exec mengatakan

LOS ANGELES - Upaya oleh lembaga penyiaran untuk mencari bayaran untuk membolehkan video online mereka untuk dilihat melalui Google Inc 's platform TV baru Web-connected merupakan "salah faham" dari apa itu, seorang eksekutif Google mengatakan Selasa.
Penyiar ABC, NBC dan CBS telah menyekat episod penuh menunjukkan mereka dari sedang diakses melalui pelayar web Google TV sejak produk menjadi sedia bulan lepas.
Google TV adalah sebuah platform perisian yang membolehkan pengguna untuk mengakses laman web dan video online melalui televisyen mereka.
Rishi Chandra, pengurus produk Google memimpin TV, menyamakan permintaan pembayaran penyiaran 'kepada rangkaian menuntut bayaran daripada Microsoft Corp sehingga video akan bekerja pada perusahaan pelayar Internet Explorer.
Penganalisis mengatakan sekatan penyiaran 'itu dimaksudkan untuk mencegah orang dari membatalkan langganan bulanan mereka dengan pembekal perkhidmatan kabel dan TV satelit dengan menghilangkan pilihan untuk menonton episod online secara percuma di televisyen mereka web yang terhubung.
Kemudian, Chandra mengklarifikasi pernyataannya mengatakan bahawa walaupun Google TV tidak akan membayar untuk mengakses menunjukkan talian, lain, anak syarikat Google, YouTube, boleh memanjangkan iklan yang model pendapatan-berkongsi ke ruang tamu.
"Cara kami akan membayar untuk kandungan adalah melalui mekanisme serupa yang kita bayar untuk kandungan melalui YouTube," kata Chandra dalam wawancara telefon. "Ini adalah perbezaan antara Google TV dan YouTube YouTube adalah. Perkhidmatan. Google TV sendiri secara harfiah hanya platform."
Chandra, yang membuat kenyataan awal di sela-sela persidangan Media Streaming Barat, mengatakan terserah pembekal kandungan untuk memutuskan berapa banyak kos pelanggan. Dia mengatakan Google TV bertujuan untuk melengkapkan kabel dan siaran TV model perniagaan dengan menambah akses Web.
Dia juga mengatakan Google TV sedang mempersiapkan untuk menyediakan akses ke Hulu Plus, video $ 10-per-bulan rencana melanggan dalam talian yang membolehkan pengguna untuk mengakses episod belakang banyak acara TV saat ini dari News Corp 'Fox, NBC Universal dan The Walt Disney Co 's ABC, seperti "Glee," "30 Rock," dan "Modern Keluarga."
CBS dan NBC menolak memberikan komentar. ABC tidak akan merespon mesej mencari komen.
Televisyen Sony yang datang pra-pasang dengan pakej perisian Google masih boleh mengakses saluran mereka seperti TV yang lain, seperti dengan antena atau kabel atau melanggan TV satelit. Peti Logitech set-top yang dilengkapi dengan Google TV juga tidak mengganggu isyarat TV biasa.