Thursday, November 11, 2010

sel penyeludupan manusia 'Major' tertangkap basah di Arizona

PHOENIX - Pihak berkuasa telah dibongkar sel utama dari sebuah cincin penyeludupan manusia yang mungkin bertanggungjawab untuk pengangkutan ribuan pendatang gelap dari sempadan AS-Mexico ke Phoenix dan bahagian lain dari negeri ini, penyelidik mengatakan Rabu.
Sembilan orang ditangkap hari Rabu. Mereka belum dibebankan tetapi dituduh mengambil pendatang gelap setelah mereka menyeberangi sempadan dengan berjalan kaki, dan membawa mereka ke apa yang dikenali sebagai rumah drop di Phoenix, sebelum disalurkan ke bahagian lain negara.
Kelompok ini dipimpin oleh seorang lelaki yang berkata kepada mereka namanya adalah Mark Rodriguez-Banks, walaupun penyiasat bekerja untuk menentukan sama ada yang nama asalnya dan jika ia tinggal di negara undang-undang, kata Arizona Jabatan Keselamatan Awam Kapten Fred Zumbo .
Lebih AS Berita
CIA probe wajah kedua atas pelupusan rakaman
Pejabat Arsip Nasional isyarat mereka akan membuka kembali probe ke apakah penghancuran rakaman video CIA soal siasat melanggar undang-undang persekutuan nota. Penuh cerita
Obama hormat pasukan, mengutuk Korea Utara
menghormati skuad Raifal doktor haiwan dengan 57.000 selamat tinggal
Pakatan perdagangan bebas berjaya lolos dari AS, Korea Selatan
kapal pesiar Stricken mendekati pelabuhan San Diego
Dua daripada sembilan ditangkap adalah warga negara AS, sementara status sisanya tidak jelas. Nama mereka tidak dikeluarkan.
Rodriguez-Bank yang disediakan kenderaan untuk pengangkutan para pendatang dari sempadan ke Phoenix, dan dari sana ke bahagian lain negeri, Zumbo kata.
Pihak berkuasa merampas 62 van dari kelompok Rabu, beberapa yang menyamar sebagai milik syarikat bunga atau pembersih karpet. Tidak ada kenderaan dilaporkan dicuri tetapi berdaftar untuk orang dengan alamat yang tidak ada.
Cerita: Risiko tumbuh bagi mereka yang hidupnya mengangkang sempadan
Zumbo kata kumpulan khusus dalam penyeludupan manusia dari Amerika Tengah, dan bahawa banyak pelanggan mereka - yang dibayar untuk dibawa ke berbagai kota di AS - berasal dari Guatemala.
iklan | iklan infoKumpulan tersebut telah disambungkan ke kenderaan rollover 2009 Jun berhampiran bandar selatan Arizona Sonoita di mana 11 pendatang gelap dari Amerika Tengah dalam kenderaan tewas. Dua puluh tujuh orang telah "ditumpuk seperti kayu" di dalam, dan sebahagian besar dikeluarkan setelah ban meledak dan kenderaan digulung.
Anggota kumpulan juga terlibat dalam dua laporan lain tahun lalu pengangkutan pendatang gelap. Beban dalam kes-kes yang terlibat menolak ditangkap, melarikan diri penguatkuasaan undang-undang, penyerangan pada pegawai dan membahayakan.
Paling Hangat
Russia perburuan agen yang mengkhianati sel AS
Bedah kesalahan mengarah doc ke culpa MEA awam
Iraq setuju pada kerajaan baru setelah jalan buntu
kapal pesiar Stricken diderek rumah
persatuan GOP terhadap pemotongan pertahanan mengikis
Kumpulan ini menunjukkan sebuah "total mengabaikan" bagi kehidupan manusia, kata Zumbo, yang memimpin Imigresen Ilegal Pencegahan & ketakutan Pasukan Co-op, kumpulan tugas agensi penguat kuasa undang-undang Arizona yang menyasarkan penyeludupan manusia.
"Kami telah memasang penyok besar di arena penyeludupan manusia, tidak hanya di Maricopa County tapi di Arizona," katanya. "Kita akan selepas pertengahan sampai pemain tingkat atas dalam organisasi."
Van disita pasti telah digunakan untuk menyeludup lebih banyak orang, Zumbo kata.
"Hal terbesar yang kita perlu melihat pada kes ini adalah apa yang kita mungkin dicegah, kerana kumpulan ini sangat kuat," katanya. "Van ini adalah potensi bahaya di jalan raya kita, mereka mungkin akan menyakiti dan melukai warga negara kita kerana mengabaikan sembrono ini penyelundup manusia."
Arizona adalah titik masuk haram bagi penyelundup tersibuk manusia dan dadah di sepanjang sempadan AS-Mexico 2,000 batu. Antara 40 peratus dan 50 peratus daripada semua penahanan pendatang setiap tahun di sempadan yang dibuat di negara bahagian, menurut US Patroli Sempadan.