Wednesday, November 3, 2010

CDC: kolera Haiti berpadanan strain Asia Selatan

PORT-AU-PRINCE, Haiti - Sebuah wabak kolera yang telah menewaskan lebih dari 300 orang di Haiti berpadanan strain umum ditemui di Asia Selatan, US Centers for Disease Control dan Pencegahan Isnin.
Penemuan memperhebat kawalan di pangkalan PBB di atas anak sungai ke Sungai Artibonite yang adalah rumah bagi kontingen pasukan perdamaian baru datang dari Nepal, sebuah negara Asia Selatan di mana kolera adalah endemik dan yang melihat wabak musim panas ini.
Ini juga merupakan langkah penting ke arah jawapan salah satu soalan yang paling penting tentang wabak yang sedang berkembang: Bagaimana kolera, penyakit yang tidak pernah disahkan untuk sudah ada di Haiti, tiba-tiba meletus di tengah pedesaan negara terdedah itu?
Spekulasi antara Haiti telah semakin tertumpu pada pangkalan PBB. Wabak bermula antara orang-orang yang tinggal di hilir dari tempat anak sungai memenuhi Artibonite dan minum dari sungai. Pada hari Jumaat, beratus-ratus penunjuk perasaan bergerak dari bandar terdekat Mirebalais untuk menuntut pasukan keamanan Nepal akan dihantar pulang.
The Associated Press dijumpai sanitasi dipertanyakan dalam lawatan mengejut ke dasar pekan lalu dan tur eksklusif kemudahan yang diberikan oleh pasukan penjaga keamanan Minggu. Walaupun kenyataan sebelumnya bahawa sanitasi di pangkalan itu sampai dengan standard antarabangsa, pada hari Isnin misi mengakui ada masalah santiation dan mengatakan mereka sedang dipecahkan.
Setelah laporan CDC, jurucakap misi PBB Vincenzo Pugliese mengatakan personil PBB mengambil sampel persekitaran di sekitar pangkalan 24 Oktober, termasuk dari tangki septik, dan ujian oleh makmal swasta kolera tidak dijumpai.
Dia menambah bahawa misi "menyambut sumbangan ilmiah dari makmal kesihatan kebangsaan masyarakat di Haiti dan CDC untuk memahami wabak kolera saat ini di Haiti."
CDC penyelidik mengenalpasti ketegangan dengan menganalisa pola DNA yang dapat dibandingkan dengan orang-orang dari daerah lain di dunia menggunakan kaedah "DNA fingerprinting" lapangan elektroforesis gel disebut berdenyut. Sampel tersebut diambil dari pesakit kolera, dan hasilnya pada pers hari Isnin selepas pertama yang diberikan kepada pihak berkuasa kesihatan Haiti.
Asia Selatan adalah wilayah sekitar anak benua India - India, Pakistan dan negara-negara lain termasuk Nepal, Dr Christopher Braden di CDC kata.
Penemuan ini tidak mengenalpasti sumber penyakit atau mengatakan bagaimana tiba di Haiti, tetapi menghilangkan kemungkinan lain termasuk sebuah hipotesis bahawa strain ini mungkin berkaitan dengan wabak tahun 1990-an Amerika Selatan, Braden kata. Dia mengatakan ketegangan itu "cukup umum."
Para penyelidik mengatakan perjalanan global dan perdagangan memberikan "banyak peluang untuk penyakit berjangkit seperti kolera merebak."
"Itu semua kita boleh mengatakan pada saat ini, dan kami akan tahu lebih banyak sebagai kajian lebih banyak dilakukan," tambah Braden.
Wabak ini tersebar di Haiti, penghantaran mereda oleh kurangnya kekebalan di kalangan penduduk. Sebuah kes disahkan kolera belum pernah dikesan di Haiti sebelum wabak saat ini, kata Claire-Lise Chaignat, kepala unit tugas global WHO pada kawalan kolera.
bakteria Kolera merebak ketika orang mengambil air atau makanan yang tercemar dengan kotoran yang mengandungi penyakit. Dua belas hari selepas pertama kali dilaporkan di Haiti, telah mengorbankan sekurang-kurangnya 337 orang dan dirawat di rumah sakit lebih dari 4.700.
wabak ini telah menghalang keupayaan pekerja bantuan 'untuk mempersiapkan Tomas Badai Tropis, yang diharapkan dapat menyerang Haiti kemudian dalam minggu sebagai badai. pekerja bantuan bimbang bahawa banjir boleh menyebarkan penyakit ini lebih lanjut.
Kecurigaan tentang dasar disita pada oleh ahli politik yang menentang misi PBB 12.000 ahli, yang telah menjadi pasukan keselamatan yang dominan di Haiti kerana tiba selepas pengusiran 2004 Presiden Jean-Bertrand Aristide. Di antara para ahli politik adalah walikota Mirebalais, yang sedang berjalan bagi kerusi Senat dalam pilihan raya yang dirancang 28 November
Setakat ini telah ada usaha formal kecil untuk menemukan secara tepat di mana dan bagaimana bakteria memasuki Haiti air dan bekalan makanan.
Pugliese mengatakan pasukan penjaga keamanan tidak melihat keperluan untuk sebuah penyiasatan bebas dalam usaha untuk mengelakkan "menuduh jari-menunjuk ... sepenuhnya didasarkan pada spekulasi bahawa benar-benar boleh merosakkan reputasi dari Nepal kita di sini."
"Para askar yang sihat. Ujian terbukti negatif. Masalah sanitasi kami, kami memperbaiki hal itu saya lakukan. Tidak melihat perlunya untuk penyelidikan asas," katanya.
Tapi, ia menambah: "Jika perkhidmatan kesihatan atau CDC memutuskan untuk melakukan semacam penyiasatan kami sedia untuk bekerja sama dan memberikan mereka akses penuh ke pangkalan kami."
CDC tidak menghantar pasukan ke daerah sekitar pangkal atau contoh persekitaran diuji.
AP melawat pangkalan Nepal PBB Rabu lalu untuk menyusul pernyataan dengan misi yang mengukur sanitasi yang memenuhi standard AS dan PBB. Daerah antara dasar dan sungai berbau kotoran manusia. Beberapa paip bocor, termasuk sebuah paip plastik yang rosak memancarkan cairan hitam berbau busuk dekat apa yang askar dikenalpasti sebagai jamban. Seorang jurutera PBB kemudian mengatakan cecair itu kemungkinan besar run-off dari dapur kem.
Tempat pembuangan sampah untuk sampah manusia beberapa ratus meter (meter) jauhnya, di seberang jalan dari dasar dalam dangkal, spade-menggali lubang di samping beberapa rumah. Tetangga mengatakan sering meluap lubang-lubang dan lari ke sungai. Mereka mengatakan mereka telah berhenti minum dari sungai dan air tawar anda cari menanjak.
AP kembali Minggu untuk tur dengan para pegawai PBB, yang mengakui kemudahan tersebut telah mengalami pembersihan sejak itu: tangki septik dikosongkan, sebuah saluran drainase dibersihkan dan paip bocor diganti. Bau kotoran sebahagian besar hilang.
paip atas tanah berlari dari jamban ke tangki septik di saluran drainase yang mengalir ke sungai. Salah satu paip yang telah dibaiki. Di bahagian bawah saluran adalah luas bidang coklat busuk dikelilingi oleh lalat yang Pugliese kata kelihatan seperti kotoran manusia. Dia mengatakan itu bukan dari tapaknya.
Pugliese kata laman dump merupakan tanggung jawab kontraktor Sanco Enterprises SA, yang berjalan di bawah kuasa pemerintah daerah.
Sanco rasmi Marguerite Jean-Louis mengatakan prosedur pengendalian sisa ditubuhkan oleh PBB dan kontraktor sebelum ini, bukan syarikatnya.