Wednesday, November 3, 2010

Omega-3 pil gagal untuk bekerja pada pesakit Alzheimer

CHICAGO - Omega-3 pil dipromosikan sebagai meningkatkan memori tidak melambatkan penurunan mental dan fizikal pada pesakit yang lebih tua dengan penyakit Alzheimer, kekecewaan besar dalam sebuah kajian yang dibiayai kerajaan berjuta-juta dolar.
"Kami mempunyai harapan tinggi bahawa kita akan melihat kejayaan beberapa tapi kami tidak," kata Dr Joseph Quinn, seorang penulis kajian $ 10 juta dan seorang penyelidik di Oregon Health dan Science University.
Hasilnya dengan pil yang mengandungi DHA, omega-3 asid lemak, sorot "kekecewaan berlanjutan selama kurang campur tangan yang berkesan" untuk penyakit memori-merampok, editorial sebuah kata, diterbitkan dengan kajian di Rabu Journal of American Medical Association.
DHA berlaku secara semulajadi di dalam otak dan ditemui dalam jumlah yang berkurangan pada orang dengan penyakit Alzheimer.
Beberapa, kajian lebih kecil kurang ketat menyarankan bahawa penurunan mental boleh diperlambat atau dicegah dengan makan ikan, sumber makanan utama bagi omega-3 asid lemak, atau suplemen seperti pil minyak ikan yang mengandungi asid lemak termasuk DHA. Penyelidikan ini menggunakan kapsul minyak DHA berasal dari ganggang.
asid lemak Omega-3 dalam ikan atau suplemen telah ditunjukkan untuk membantu melindungi terhadap penyakit jantung dan sedang dipelajari untuk kesan yang mungkin terjadi pada pelbagai penyakit lain termasuk kanser dan depresi.
Penyelidikan baru melibatkan hampir 300 lelaki dan wanita usia 76 tahun rata-rata dengan ringan sampai sedang penyakit Alzheimer. Mereka secara rawak ditugaskan untuk mengambil baik pil DHA atau pil dummy setiap hari selama 18 bulan.
Keputusan sama pada kedua-dua kumpulan, DHA tidak memberikan manfaat dalam melambatkan gejala Alzheimer. Pil juga tidak bekerja bahkan dalam subkelompok peserta dengan gejala-gejala Alzheimer paling ringan.
"Tidak ada asas untuk mengesyorkan suplementasi DHA untuk pesakit dengan penyakit Alzheimer," kata para penulis.
Memandangkan bukti bahawa proses mendasar yang menyebabkan Alzheimer bermula tahun, jika tidak dekad, sebelum diagnosis, mulai rawatan selepas gejala muncul mungkin terlalu terlambat mengatakan editorial penulis Dr Kristine Yaffe, seorang penyelidik demensia di University of California di San Francisco.
National Institute on Aging dibayar untuk sebahagian besar kajian. Sisanya berasal dari Martek Biosciences, pembuat pil DHA yang digunakan dalam kajian ini. Dua co-penulis adalah pekerja Martek dan Quinn adalah perunding yang belum dibayar kepada syarikat. Quinn dan dua penulis kajian lain juga penemu paten untuk menggunakan pil DHA untuk mengubati Alzheimer dengan variasi genetik tertentu.
Laurie Ryan, pengarah program pengajian Alzheimer di Institut on Aging, disebut hasil mengecewakan. Tetapi ia mencatatkan bahawa lembaga ini menghabiskan jutaan dolar untuk kajian rawatan lain termasuk perubahan gaya hidup, ubat-ubatan dan biomarker yang boleh menyebabkan terapi ubat lebih disasarkan.
William Thies, pengarah saintifik dari Alzheimer's Association, mengatakan keputusan sesuai dengan cadangan baru penyokongan mula rawatan secara berperingkat penyakit paling awal.
"Tampak jelas bahawa baik kita harus punya ubat yang lebih kuat atau mereka harus digunakan di awal perjalanan penyakit ini," kata Thies.