Tuesday, November 2, 2010

Korea Selatan Lee optimis, AS dapat menyelesaikan perjanjian perdagangan

Seoul, Korea Selatan - Presiden Lee kepercayaan disajikan Myung-bak Rabu bahawa Korea Selatan dan Amerika Syarikat dapat menyelesaikan perjanjian perdagangan bebas macet panjang meskipun tidak memberikan petunjuk tentang penyempitan perbezaan utama pada daging lembu dan autos menjelang pertemuan dengan Presiden Barack Obama.
Kedua-dua negara, sekutu kunci keselamatan selama beberapa dekad, menyimpulkan 10 bulan rundingan pada bulan April 2007 untuk kesepakatan penting untuk memangkas tarif dan halangan lain untuk perdagangan dan ditandatangani tiga bulan kemudian.
Pakatan ini telah di limbo sejak kemudian dengan kemajuan diperlambat oleh perubahan pemerintahan di kedua-dua negara, kemerosotan ekonomi global dan tuntutan Washington bahawa Seoul membuat konsesi mengenai perdagangan autos dan daging lembu. Perjanjian tersebut tidak boleh berlaku sampai diratifikasi oleh badan perundangan di kedua-dua negara.
"Saya cukup positif bahawa kami akan mencapai kesepakatan yang akan diterima kedua-dua" negara, Lee berkata kepada wartawan menjelang pertemuan yang dirancang dengan Obama selama Sidang Kemuncak Kumpulan 20 di Seoul pekan depan. Lee juga berkata beliau dan Obama komited untuk mendapatkan kesepakatan selesai dan bahawa menteri perdagangan masing-masing berusaha untuk bekerja keluar kompromi.
Obama dan Lee bersumpah pada bulan Jun di sela-sela pertemuan G-20 di Kanada untuk mencuba dan menyelesaikan perbezaan pada saat puncak seterusnya dari negara-negara kaya dan berkembang terkemuka pada 11-12 November.
Menteri Perdagangan Korea Selatan Kim Jong-hoon dan Perwakilan Dagang AS Ron Kirk bertemu pekan lalu di Amerika Syarikat dalam usaha untuk membuat kemajuan.
Dalam perbualan telefon Selasa pagi, Lee dan Obama sepakat untuk melakukan usaha untuk menyelesaikan perjanjian sebelum Sidang Kemuncak G-20 untuk mempromosikan perdagangan bebas antarabangsa dan meningkatkan Korea Selatan-AS perikatan, pejabat Lee mengatakan dalam sebuah pernyataan singkat.
Di Washington, Rumah Putih mengatakan bahawa Obama mengatakan kepada Lee bahawa ia ingin "menggunakan pekan depan untuk membuat kemajuan menuju kesepakatan." Rumah Putih juga mengatakan bahawa jika Seoul dan Washington "boleh mencapai kesepakatan yang memuaskan pada isu-isu kunci untuk pekerja Amerika, kita akan mempunyai kesepakatan."
Amerika Syarikat mengatakan bahawa perjanjian itu tidak boleh maju tanpa mengatasi surplus besar Korea Selatan dalam perdagangan kereta dan melonggarkan lebih banyak dari sekatan import daging lembu Amerika. Seoul telah menolak setiap renegosiasi rasmi dari kesepakatan itu, tetapi mengatakan mereka bersedia untuk membincangkan kebimbangan AS.
Lee tidak memberi butiran tentang apa yang kompromi akhir mungkin kelihatan seperti, tapi mengatakan perjanjian perdagangan bebas akan baik bagi kedua-dua negara "dengan menciptakan lapangan kerja berkualiti baik" dan juga akan menguntungkan syarikat-syarikat dan pelanggan.
Perjanjian perdagangan bebas "tidak akan, tidak akan saya ulangi, mengurangkan kerja baik di Korea maupun di Amerika Syarikat," katanya, menambah bahawa ia percaya pada "kepentingan strategik" perjanjian "baik secara ekonomi dan politik."
Korea Selatan dan AS telah sekutu keselamatan berhampiran sejak akhir Perang Dunia II dan berjuang bersama terhadap Korea Utara dan China dalam Perang Korea 1950-53.
Obama mengatakan pada Jun bahawa dia ingin kesepakatan dengan Seoul dibungkus supaya dia boleh menyampaikannya kepada Kongres untuk diluluskan dalam "beberapa bulan" selepas kunjungannya ke Seoul untuk Sidang Kemuncak G-20. Korea Selatan Perhimpunan Kebangsaan juga harus mengguna pakai perjanjian untuk itu untuk berlaku.
perdagangan dua hala antara Korea Selatan dan AS mencapai $ 66700000000 pada tahun 2009, turun tajam dari $ 84700000000 pada tahun 2008 sebagai perdagangan global menderita selama kemerosotan ekonomi.
Upaya untuk mencapai terobosan di Korea Selatan-AS kesepakatan datang sebagai Seoul dan Kesatuan Eropah menandatangani perjanjian perdagangan bebas bulan lalu di Brussels dan bertujuan untuk melihatnya mulai berlaku pada bulan Julai tahun depan.
27-Eropah adalah ahli Kesatuan dagang kedua terbesar Korea Selatan rakan selepas China. Kesatuan Eropah adalah pelabur asing terbesar di negara Asia Timur Laut.