Thursday, November 11, 2010

Kunci BP tumpahan bukti berisiko, pemilik rig mengatakan

NEW ORLEANS - The pencegah letupan sekarang terkenal dari rig minyak Teluk ditakdirkan berada dalam bahaya korosi dan nilainya sebagai sebahagian kunci dari bukti boleh dikompromikan, pemilik rig menuduh dalam sebuah surat kepada penyiasat persekutuan.
Lebih AS Berita
CIA probe wajah kedua atas pelupusan rakaman
Pejabat Arsip Nasional isyarat mereka akan membuka kembali probe ke apakah penghancuran rakaman video CIA soal siasat melanggar undang-undang persekutuan nota. Penuh cerita
Obama hormat pasukan, mengutuk Korea Utara
menghormati skuad Raifal doktor haiwan dengan 57.000 selamat tinggal
Pakatan perdagangan bebas berjaya lolos dari AS, Korea Selatan
kapal pesiar Stricken mendekati pelabuhan San Diego
Transocean peguam Steven Roberts mengatakan bahawa "ujian forensik belum bermula" pada pencegah letupan, atau BOP, bahkan meskipun telah duduk di kemudahan NASA di New Orleans selama dua bulan. "Kemudahan ujian belum siap," tambahnya, dan "banyak langkah pemuliharaan kritis belum selesai."
"Para BOP kritis komponen telah tunduk pada unsur-unsur, korosi dan kerosakan sedemikian rupa sehingga hasil dari setiap ujian akhirnya sekarang bisa dikompromikan," tulis Roberts.
Penyidik bersetuju untuk menyiram buah kawalan dengan cairan pada 27 September untuk mencegah kakisan. Tapi Roberts mengatakan dalam suratnya bahawa tidak ada langkah-langkah pemuliharaan lebih lanjut mengenai pencegah letupan sejak saat itu.
Transocean, bersama-sama dengan BP dan Halliburton, telah menjadi fokus dari penyelidikan letupan, letupan dan tumpahan. Tetapi bukti jika menunjukkan kegagalan BOP merupakan alasan utama untuk skala bencana itu boleh menggeser kewajipan beberapa jauh dari syarikat-syarikat tersebut kepada pengilang BOP, Cameron Antarabangsa.
Pasukan penyiasatan sebelumnya telah menegaskan bahawa itu tidak mula cuba kerana waktu itu mengambil untuk mengembangkan prosedur untuk ujian. Bulan lalu, memo dari penyiasat untuk pihak yang berkepentingan kata protokol akhir akan diserahkan kepada pasukan untuk mendapatkan kelulusan sekitar 15 Oktober.
Baca transocean's full surat (PDF file)
Tidak ada kata umum status ujian sejak itu, dan dalam suratnya Roberts mengatakan dia masih mencari maklumat tersebut.
Hanya pada msnbc.com
'China di rumah': Rap mengambil mata wang meludah
Bedah kesalahan mengarah doc ke culpa MEA awam
Amazon membela 'pedofil's Guide'
'Aku tidak bersalah,' mengaum ayah China menjatuhkan hukuman
Pelarian misi sekolah: Jadi magnet gadis
Mana kereta saya? Menjaga terhadap gangguan otak
Surat, dihantar pada 3 November, pertama kali diperoleh Rabu oleh The Associated Press. Transocean pada hari Rabu mengatakan msnbc.com bahawa ia tidak mendengar kembali dari pasukan penyiasatan tentang keprihatinan yang.
Eileen Angelico, juru bicara untuk penyelidikan, menolak untuk menangani tuntutan tertentu dengan transocean. Tapi dia mengatakan penyelidik adalah "komited untuk memelihara, mempertahankan dan menyemak bukti sesuai dengan standard yang dibangunkan dalam rundingan dengan Jabatan Kehakiman dan Biro Siasatan Persekutuan untuk memastikan bahawa mereka akan menahan standard tertinggi kawalan penghakiman."
Alat gagal menghentikan minyak dari memancar ke laut selepas letupan 20 April Deepwater Horizon.
Pencegah letupan, yang transocean bertanggung jawab untuk menjaga sementara itu sedang digunakan pada BP baik, dibesarkan dari dasar laut pada 4 September. Ini dibawa ke kemudahan NASA seminggu kemudian.
Roberts mengecam semua proses yang digunakan oleh penyiasat. "Rencana untuk mempertahankan BOP yang terganggu hampir sejak hari BOP stack ditarik ke permukaan pada tarikh 4 September 2010," tulisnya.